Jak? To proste! Sprawdź nasz przepis na ciasteczka krok po kroku.
Rozświetlone lampkami ulice i domy, świąteczna muzyka, zapach choinki i pierniczków. Magiczny czas oczekiwania na prezenty od św. Mikołaja. Jak sprawić, by nie ominął naszego domu i zatrzymał się na chwilę?
Sprawdzony sposób przywędrował do nas z USA i Kanady. Należy upiec WŁASNORĘCZNIE ciasteczka, położyć na parapecie, postawić obok szklankę mleka i… czekać Zapach świątecznych pierniczków zwabi św. Mikołaja. Na 100%!
CIASTECZKA
LUKIER KRÓLEWSKI
POZOSTAŁE
KROK PO KROKU
Jeśli wiesz, że porcja 30 ciasteczek to dla Twojej rodzinki zdecydowanie zbyt mało – zwłaszcza, że Mikołaj też jeść lubi – zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Kiedy masz już wszystkie produkty pod ręką możesz zabierać się do pracy.
Przygotuj sobie mikser i misę. Oczywiście ciasto możesz wyrobić ręcznie, ale mikser bardzo ułatwia pracę. Wybierz końcówkę w kształcie haka. To spowoduje, że ciasto nabierze jeszcze więcej powietrza, który ułatwi dokładne połączenie składników w jednolitą masę.
Ważne jest, by składniki mieszać ze sobą w odpowiedniej kolejności. Z tego powodu najpierw wymieszaj ze sobą składniki suche, a następnie przejdź do mokrych. Do misy wsyp przesianą wcześniej przez sitko mąkę zmieszaną z sodą, dzięki której ciasto będzie mogło ładnie wyrosnąć i być puszyste.
Kolejnym krokiem będzie dodanie przyprawy do piernika. Możesz ją przygotować sam wybierając odpowiednie składniki, ale znacznie prościej jest kupić gotową mieszankę. To ona sprawi, że nasze pierniczki będą miały wyjątkowy zapach i smak.
Dodaj przygotowany wcześniej cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki.
Następnie dodaj 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej i lekko podgrzany miód. Pamiętaj żeby się roztopił, ale nie zagotował. My wybraliśmy miód gryczany, którego lekko gorzki smak dobrze komponuje się z dodanymi przyprawami.
Po zmiksowaniu składników dodaj jedno jajko i powoli mieszaj ciasto, żeby dobrze się połączyło.
Dolewaj stopniowo mleko jednocześnie miksując ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeżeli przygotowujesz ciasto ręcznie, wygniataj je około 10 min aż do utworzenia jednolitej masy.
Kiedy ciasto jest już odpowiednio zmiksowane, wyjmij je i uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki żeby odpoczęło. Okazuje się, że im dłużej ciasto na pierniczki leży, tym bardziej przechodzi aromatem przypraw i staje się jeszcze smaczniejsze.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki (może tam leżeć nawet kilka miesięcy) musisz jeszcze ugnieść. Dlaczego? Ponieważ stało się twarde jak kamień i możesz mieć problemy z rozwałkowaniem go.
Dobrze wyrobione ciasto stanie się plastyczne i miękkie, a rozwałkowanie go będzie proste i szybkie.
Kiedy ciasto na powrót stanie się miękkie musisz je rozwałkować. Możesz to zrobić zwykłym wałkiem, wałkiem ze wzorkami, których kształt odbije się na wałkowanym cieście lub tak jak to zrobiliśmy my – użyć wałka kamiennego. Ciasto wałkuj na jednakową grubość około 0,5 cm – to bardzo ważne, zbyt grube ciasto może wypiec się nierówno w piekarniku, a nierówne może przypalić się po bokach.
Teraz nadszedł czas na najprzyjemniejszy krok w pieczeniu ciasteczek – wykrawanie pierników. Tu możesz użyć różnych foremek: świątecznych np. choinka, bałwanek, dzwonek lub dowolnych takich jak np. autka, zwierzątka.
Jeżeli po wycinaniu z ciasta zostanie Ci go jeszcze trochę, możesz go ponownie zagnieść, rozwałkować i powycinać kolejne pierniczki. Pamiętaj, by przed każdym ponownym wałkowaniem posypać blat lub stolnicę mąką pszenną. Ciasto nie przyklei się do powierzchni co znacząco ułatwi przekładanie wykrojonych ciastek na blachę
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pierniczki. Ciasteczka w piekarniku odrobinę urosną, dlatego staraj się poukładać je w taki sposób żeby nie stykały się ze sobą.
Tak przygotowaną blaszkę włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz na programie góra + dół około 5-8 minut.
Po upieczeniu wyciągnij pierniczki, odstaw do ostygnięcia i włóż kolejną partię. Jeśli masz drugą blachę, możesz piec ciasteczka naprzemiennie co znacznie przyspieszy proces wypieku.
Ciasteczka już sobie stygną i przyszedł czas na lukier, przygotuj przed sobą wszystkie niezbędne składniki.
Potrzebne Ci będą:
1. Białko jajka wielości „L”
2. 150 g cukru pudru
3. 1/4 łyżeczki soku z cytryny
4. Barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Rozbij jajko, oddziel staranie starannie białko od żółtka. Jajko powinno być w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier puder i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko, aż stanie się gładkie. Jeżeli chcesz uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać barwnik spożywczy lub taki uzyskany własnoręcznie np. kolor zielony uzyskasz ze zmiksowanej bazylii lub mięty, pomarańczowy – sok z marchewki, fioletowy z jagodowego puree, różowy z sok z buraków lub z granatów, żółty z kurkumy, a brązowy z kakao.
Jeśli zamierzasz lukrować ciasteczka następnego dnia, lukier zrób bezpośrednio przed ich ozdabianiem.
Teraz czas na kolejną najprzyjemniejszą, ale i najtrudniejszą część przygotowania pierniczków – ozdabianie. Możesz do tego użyć albo szprycy albo foliowego rękawa cukierniczego.
Gotowe pierniczki ułóż na tacy, postaw szklankę mleka i czekaj na św. Mikołaja!
Zostaw nam swój e-mail jeśli chcesz otrzymać inne Chroopiące przepisy.
Nie obawiaj się spamu – sami go nie lubimy. Wyślemy wyłącznie informacje, które mogą się według nas przydać w placówce, ułatwić Ci pracę lub zainspirować. Wszystko będzie dotyczyło jedzenia i diety dla dzieci.